We came across this most interesting blend of Cavarara and Pattaresca in a London Restaurant of all places and delicious it was too. Cavarara or Cavrara is listed in 'Wine Grapes' and is described as a 'virtually extinct red of the Veneto' variety but Pattaresca is nowhere to be found, not even in the index. We don't have to remind how rare an event this is, so Pattaresca joins the few other candidates we have found for inclusion in the 2nd edition.
 
On looking into Monteforche who make this wine, we see they are one of the select band who are working to resucitate 'heritage' varieties. I hope the authors of the following will not mind us re-producing it in full. I contains the fascinating that the moving spirit behing Monteforche is a Professor of the French Horn at the Conservatoire of Padova. Like many musicians, Alfonso Sorano is also interested in wine but unlike his fellow connoisseurs he has gone the whole hog and is now a Vigneron of the kind we love best. 

As you can see from the following, Soranzo grows

Bastarda
Cavrara/Cavarara
Corbinone
Pattaresca
Recantina
Turchetta
 
in addition to more familiar varieties. Marzemina Nera is a synonym for Marzemino. Corbinona doesn't appear in 'Wine Grapes' but is surely something to do with Corvina or Corvinone, this being the Veneto. Bastarda is something more puzzling. There is no Trousseau or Bastardo that we know of in Italy. As we have sen elsewhere in this Blog, this grape originated in the Jura and seems to have jumped over to the Iberian peninsula without stopping in Italy. Wine grapes also doesn't list Bastarda. We have come across Recantina  before and were not exactly bowled over.

Just for the record, the other Italian grapes we have found this year which are not in 'Wine Grapes' include

Balsoina
Farinella
Pighetta

These are being investigated by 'Wine Grapes' as we write.

So here then is the account of our new friends, Monteforche:

 

Monteforche – Zovon di Vo (PD)

di Marco De Tomasi e Pietro Cortiana 28.8.12

Alfonso Soranzo, musicista per passione, vignaiolo per vocazione.
Diplomato in corno francese al conservatorio di Padova, da oltre 10 anni conduce l’azienda di famiglia, Monteforche, situata a Zovon di Vo nel cuore del Parco degli Euganei. I vigneti, a corpo unico, si trovano in posizione collinare (170 metri) e presentano un’esposizione sud – sud/est. La produzione si caratterizza per la forte prevalenza di vini ottenuti da uve a bacca rossa. Fra queste oltre alle internazionali Merlot, Cabernet Franc e in misura minore Carmenére, trovano spazio anche uve autoctone, come Marzemina Nera Bastarda, Turchetta, Recantina, Corbinona, Pattaresca e Cavrara, recuperate grazie al lavoro condotto da Alfonso nell’ambito di un progetto promosso da Veneto Agricoltura. Queste ultime sei varietà confluiscono (date le esigue quantità disponibili) in un unico vino: il Vecchie Varietà. Fra le uve a bacca bianca sono coltivate Pinot Grigio, Garganega, Malvasia Istriana, Traminer e Marzemina Bianca.
I terreni sono di origine vulcanica, con forte presenza di trachiti in profondità, cui si sono sovrapposti strati di argille calcaree e marne che costituiscono rispettivamente il 30 ed il 70 per cento della superficie aziendale.
Alfonso è a nostro avviso uno tra i migliori interpreti del terroir euganeo: i suoi vini sono dotati di finezza e profondità, con una forte impronta territoriale e personale.
Il rispetto del territorio, sia in termini di ecologia (Alfonso aderisce al movimento dei vini “naturali”) che di valorizzazione delle caratteristiche uniche dei singoli vigneti, è l’elemento che caratterizza e qualifica le scelte di Alfonso sia in campagna che in cantina.
Frequentiamo i vini di Alfonso con una certa regolarità. Queste le nostre impressioni, scaturite da assaggi fatti in azienda e in altre occasioni: